Jak organismus připravit na léto

17.05.2017

Léto je nádherné období plné volna a dovolených, ale také je to velká zátěž pro náš organismus. V letních měsících je velkému riziko vystaveno naše srdíčko . Je to centrum radosti a naším přístupem ho můžeme posílit nebo zatížit.

Chuť léta je dvojí, nejprve vládne hořká, kterou s nástupem pozdního léta, vystřídá chuť sladká. Létu vládne oheň, který symbolizuje aktivitu. Z orgánů řadíme k ohni srdce a tenké střevo. Energie je nejteplejší a nadbytečné zahřívání organismu zevnitř může v tomto období znamenat velkou zátěž. Proto bychom měli v létě snížit podíl živočišné stravy, vyhnout se tučným a těžce stravitelným jídlům. Tato jídla totiž ještě zvyšují horko v našem organismu.

V tomto období bychom měli jíst hlavně čerstvé ovoce, zvýšit podíl syrové zeleniny a bylinek, jíst luštěniny a obiloviny a výrazně omezit smažená jídla. Zkrátka jídla, která obsahují velký podíl vody, která potlačují oheň. Neplatí však pravidlo, čím studenější, tím lepší. Nápoje s ledem jsou nevhodné, protože poškozují žaludek, slezinu a ledviny. Osvěží nás vlažný čaj, zeleninové a ovocné šťávy. Velmi nás také ochlazuje hořká chuť, která podporuje trávení tuků a snižuje horko a osvěžuje tělo. V přiměřeném množství je i výživou pro srdce.

Nezapomínejme v létě také na barevnost, které docílíme čerstvými potravinami. Mezi potraviny, které nás v létě osvěží patří pšeničné klíčky a otruby, celozrnná mouka, mák, listové saláty, okurky, rajčata, paprika, červená řepa, bobulovité ovoce, čerstvé bylinky, ryby, skopové a kozí maso. Můžeme kombinovat různé saláty s kvalitními oleji, semínky a klíčky a vše doplnit bylinkami. SRDCE je císař lidského těla, všechny orgány jsou mu podřízeny a pokud není v těle řád, je tam nemoc a nepohoda. Srdce nejvíc poškozuje živočišný tuk, jednoduchý cukr a nepravidelný životní rytmus.

♥♥ Nejvíce srdíčko posílíme láskou a vděčností. ♥♥