Jak strava ovlivňuje dětské chování

26.07.2017

Pracovala jsem 25 let jako učitelka na 1. stupni základní školy. Několik posledních let jsem si všímala, jak výživa ovlivňuje chování a prospěch dětí.

Největším problémem současných dětí je obrovské množství skrytého jednoduchého cukru ve stravě.

Celé dětství je provázené chutí na sladké, je však na nás, jaké sladkosti dětem nabídneme. Potřebují sladkost z ovoce, a ne z průmyslově upravených sladkostí, které v jejich výživě převažují. Nemůžeme však dětem sladkosti zakazovat, musíme jim vždy nabídnout jinou zdravější alternativu.

Dnešní děti nejsou zdravé, i když se to zatím v plné míře nemusí projevit, ale postupem času se zdravotní stav zhoršuje a bude děti ovlivňovat v dospělosti.

Špatná skladba jídelníčku působí na jejich trávení, dochází k poškození střevní výstelky a narušuje se imunita, protože 60% imunitního systému je v zažívacím traktu. Stav střevní mikroflóry se rovněž odráží na jejich chování – hormon dobré nálady serotonin je produkován ve střevech a ten ovlivňuje naše chování víc , než si dokážeme představit.

Jednoduchý cukr pomáhá zpracovat v těle vitamín B1, sladkosti ho do těla však nepřináší, a tak jeho nedostatek způsobuje disbalanci mozkové činnosti, která se může projevit jako hyperaktivita, podráždění, neklid a poruchy spánku . Díky nadbytku cukru se u dětí zvyšuje i agresivita. Přebytek cukru se přemění na tuk, což je velmi nepříznivé pro cévní systém. Nedostatek vitamínů B také zhoršuje pozornost dětí. Toto vše pak ovlivňuje i jejich prospěch ve škole. Se správnou výživou jde také ruku v ruce pitný režim. Pozor na sladké limonády, které jsou plné cukru.

Důležité je nemít stres z jídla a doma mít zdravé potraviny – obiloviny, oříšky, semínka, ovoce a zeleninu.

Zkusme se znovu naladit na rytmus přírody a jíst sezónní ovoce a zeleninu,

a ne to, které k nám cestuje přes půlku světa.

 

Záleží na tom, co jíme pravidelně každý den, ne náhodně a občas někde na oslavě.

Co jíme, ovlivňuje to, jak se cítíme.

 

Nezapomínejme však, že ta nejdůležitější výživa pro děti je

bezpodmínečná láska rodičů.