Pitný režim v létě

01.06.2017

Voda je po kyslíku druhá nejdůležitější látka pro tělo.

Pitný režim je důležitý v každém ročním období, ale v těchto horkých dnech potřeba vody v těle stoupá.

Naše tělo je z velké části tvořeno vodou a pocit žízně už je stav nouze, kdy máme velmi blízko k dehydrataci. Voda je součástí krve, umožňuje fungování metabolickým procesům a odstraňování toxických látek z těla. Ledvinami projde denně až 180 litrů vody .

Denní příjem se mění podle fyzické aktivity i okolní teploty. Měli bychom denně vypít 2 – 3 litry tekutin, nejlépe čisté vody. V dopoledních hodinách bychom měli pitný režim navýšit, protože v těle dochází k očistě vnitřního prostředí a voda je nezbytnou součástí každé buňky.

Dehydratace se může projevit pocitem sucha v ústech, bolestí hlavy, bolestí kloubů, suchýma očima, ubýváním svalové hmoty, únavou, ospalostí, pocitem hladu, problémy s trávením, suchou pokožkou a v neposlední řadě předčasným stárnutím organismu.

PITNÝ REŽIM U DĚTÍ

Pitný režim u dětí je velmi důležitý. Dostatek vhodných tekutin děti potřebují pro zdárný růst, správné trávení, ale také pro rozvoj mozkových buněk. U dětí je však pitný režim dost často zanedbáván nebo je nahrazován sladkými nápoji. Pokud se malé dítě nenaučí správně pít, vybuduje si špatné návyky do dospělosti, které se pak projevují v podobě civilizačních chorob.

Dětský organismus má vyšší nároky na tekutiny, než je tomu u dospělých jedinců. Dětské tělo je tvořeno větším podílem vody, a tak musí doplňovat více tekutin ( 70 – 100 ml/kg ) .Dehydratace u dětí se může projevovat neklidem, nepozorností a stresem.

U dětí se nedostatek tekutin také projevuje chutí na sladké. Sladkosti obsahují jednoduché cukry, se kterými si tělo neumí poradit a ukládá je v podobě tukových zásob. V ČR má 30% dětí problémy s nadváhou.

Naprosto nevhodné pro děti jsou energetické nápoje plné kofeinu , které jsou jednou z příčin hyperaktivity.

Nezapomínejme, že při fyzické aktivitě se tělo potí a ztrácí cenné minerály, které musíme doplnit zdravými sportovními nápoji nebo nápoji s ALOE.