Podzim bez chřipek a nachlazení
24.09.2017
Podle čínské medicíny podzimu náleží plíce a tlusté střevo. Právě podzim je období, kdy se ukáže, jak jsme se o své tělo starali během roku a v jakém stavu je naše imunita.
Měnící se počasí s sebou přináší větší riziko nachlazení, viróz, zánětů průdušek, angín a zápalů plic.
Jak těmto nemocem předcházet?
Chránit se před nepříznivými vlivy počasí vhodným oblečením, upravit jídelníček, dbát na prevenci a posilovat imunitní systém a hlavně nezapomínat, že i stres spouští mnoho těchto nemocí.
Plíce také přijímají toxické látky z vnějšího prostředí a to je hodně oslabuje - díky hlenu, který je v plicích, se tak snadno vytváří infekční ložiska.
Pokud jsou podle Tradiční čínské medicíny tlusté střevo a plíce v nepohodě, mohou z toho pramenit deprese, které se na podzim vždy objevují častěji.
V tlustém střevě se nachází mikroflóra, kde dozrávají imunitní buňky ( 70% imunity je ve střevech ), proto je velmi důležité střeva detoxikovat.
Vše ovlivňuje naše výživa, jak kvalitní jídlo jíme a jaké zbytky nám zůstanou ve střevech. K orgánu plic a střeva také patří kůže, co nevyloučí tyto dva orgány, vylučuje kůže ( alergie a ekzémy).
Jak upravit jídelníček na podzim?
V tomto období vytváříme zásoby na zimu, jak ve sklepech, tak i v našem těle. Neměli bychom však zažívání zatížit nevhodnou stravou, protože pak se přebytky uloží do plic a ty se projeví v zimě jako nemoc.
S přibývajícím chladem můžeme lehce zvýšit používání kvalitních tuků, z obilovin jsou výborné jáhly a rýže, postupně zařazujeme pohanku.
Zelenina převládá kulatá, stále ještě můžeme mít i část zeleniny syrové, tepelná úprava se mírně prodlužuje a podzimu vládne chuť pálivá ( česnek, křen, cibule). I dětem můžeme v malém množství tyto potraviny dát, neboť jim to také aktivuje střeva a plíce. Určitě si připravte na zimu kysané zelí.
Luštěnin přibývá, nezapomínejte na sójové fermentované výrobky, kde převládá delší tepelná úprava.
Omezte citrusové plody, protože ochlazují náš organismus, nahraďte je hroznovým vínem a šípkovým čajem.
Využívejte všechny suroviny, které vyrostou tady u nás a nekupujte „superpotraviny“, které se k nám přiváží přes půlku světa.
Co nejvíc oslabuje plíce a tlusté střevo?
Jedná se o potraviny, které plíce zahleňují - tedy mléko a mléčné výrobky, které zároveň ochlazují náš organismus. Spolu s nekvalitním pečivem jsou velkým zdrojem hlenů v dýchacích cestách. V hlenu je mnoho toxických látek z ovzduší a narušují sliznice dýchacích cest.
Ještě existuje jeden faktor, který poškozuje plíce - je to suchá strava - bez omáček, vařené zeleniny, kaší a polévek. Vysušení zhoršuje plíce, ale i kůži.
Špatné dýchání ovlivňuje energii celého organismu, lidé dnes dýchají velmi povrchně a to způsobuje, že energie v plicích je dlouhodobě špatná.
Je to způsobeno tím, že žijeme v neustálém stresu. Je dobré pravidelně provádět dechová cvičení, zpívat si a smát se z plných plic.
ÚSMĚV JE TEN NEJLEVNĚJŠÍ ZPŮSOB, JAK MŮŽETE ZLEPŠIT SVŮJ VZHLED.