Podzim bez chřipek a nachlazení

24.09.2017

Podle čínské medicíny podzimu náleží plíce a tlusté střevo. Právě podzim je období, kdy se ukáže, jak jsme se o své tělo starali během roku a v jakém stavu je naše imunita.

Měnící se počasí s sebou přináší větší riziko nachlazení, viróz, zánětů průdušek, angín a zápalů plic.

Jak těmto nemocem předcházet?

Chránit se před nepříznivými vlivy počasí vhodným oblečením, upravit jídelníček, dbát na prevenci a posilovat imunitní systém a hlavně nezapomínat, že i stres spouští mnoho těchto nemocí.

Plíce také přijímají toxické látky z vnějšího prostředí a to je hodně oslabuje - díky hlenu, který je v plicích, se tak snadno vytváří infekční ložiska.

Pokud jsou podle Tradiční čínské medicíny tlusté střevo a plíce v nepohodě, mohou z toho pramenit deprese, které se na podzim vždy objevují častěji.

tlustém střevě se nachází mikroflóra, kde dozrávají imunitní buňky ( 70% imunity je ve střevech ), proto je velmi důležité střeva detoxikovat.

Vše ovlivňuje naše výživa, jak kvalitní jídlo jíme a jaké zbytky nám zůstanou ve střevech. K orgánu plic a střeva také patří kůže, co nevyloučí tyto dva orgány, vylučuje kůže ( alergie a ekzémy).

Jak upravit jídelníček na podzim?

V tomto období vytváříme zásoby na zimu, jak ve sklepech, tak i v našem těle. Neměli bychom však zažívání zatížit nevhodnou stravou, protože pak se přebytky uloží do plic a ty se projeví v zimě jako nemoc.

S přibývajícím chladem můžeme lehce zvýšit používání kvalitních tuků, z obilovin jsou výborné  jáhly  a rýže, postupně zařazujeme pohanku.

Zelenina převládá kulatá, stále ještě můžeme mít i část zeleniny syrové, tepelná úprava se mírně prodlužuje a podzimu vládne chuť pálivá ( česnek, křen, cibule). I dětem můžeme v malém množství tyto potraviny dát, neboť jim to také aktivuje střeva a plíce. Určitě si připravte na zimu kysané zelí.

      

Luštěnin přibývá, nezapomínejte na sójové fermentované výrobky, kde převládá delší tepelná úprava.

Omezte citrusové plody, protože ochlazují náš organismus, nahraďte je hroznovým vínem a šípkovým čajem.

Využívejte všechny suroviny, které vyrostou tady u nás a nekupujte „superpotraviny“, které se k nám přiváží přes půlku světa.

Co nejvíc oslabuje plíce a tlusté střevo?

Jedná se o potraviny, které plíce zahleňují - tedy mléko a mléčné výrobky, které zároveň ochlazují náš organismus. Spolu s nekvalitním pečivem jsou velkým zdrojem hlenů v dýchacích cestách. V hlenu je mnoho toxických látek z ovzduší a narušují sliznice dýchacích cest.

Ještě existuje jeden faktor, který poškozuje plíce - je to suchá strava - bez omáček, vařené zeleniny, kaší a polévek. Vysušení zhoršuje plíce, ale i kůži.

Špatné dýchání ovlivňuje energii celého organismu, lidé dnes dýchají velmi povrchně a to způsobuje, že energie v plicích je dlouhodobě špatná.

Je to způsobeno tím, že žijeme v neustálém stresu. Je dobré pravidelně provádět dechová cvičení, zpívat si a smát se z plných plic.

ÚSMĚV  JE  TEN  NEJLEVNĚJŠÍ  ZPŮSOB, JAK  MŮŽETE  ZLEPŠIT  SVŮJ  VZHLED.