Pohanka - potravina, která má zahřívací efekt

03.01.2018

 

Pohanka je obilovina, která má výrazný zahřívací efekt. Pochází z chladných oblastí jihovýchodní Asie, proto zahřívá tělo zejména v chladných dnech. Do Čech se rozšířila během 13. století a stala se tradičním pokrmem chudších vrstev.

Pohanka má specifickou chuť, kterou si buď zamilujete nebo ji mít rádi nebudete. A to je škoda.

Proč bychom měli pohanku zařadit do jídelníčku?

  • obsahuje 18 různých aminokyselin
  • minerály (zinek, měď, selen, hořčík)
  • vitamíny B, E ,C

Nejdůležitější je RUTIN

  • podporuje působení vitamínu C
  • je obsažen pouze v rostlinných zdrojích potravin
  • zvyšuje elasticitu krevních kapilár

Jak pomáhá

  • posiluje imunitu
  • zinek posiluje obranyschopnost sliznic
  • detoxikuje játra
  • čistí a posiluje střeva
  • reguluje krevní srážlivost a obsah cholesterolu v krvi
  • snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice

                                      

Pohled Tradiční čínské medicíny

  • TČM doporučuje pohanku na pročištění střev
  • nedoporučuje lidem s vysokým tlakem a lidem s depresemi

Využití v kuchyni

Pokud nejste na chuť pohanky ještě připravení, tak ji můžete smíchat s rýží v poměru 1:1 (obojí ale uvařte zvlášť). Můžete pohanku kombinovat s houbami i zeleninou, připravit jako nádivku nebo z pohankové lámanky dělat pomazánky. Vločky jsou výborné na zahušťování polévek, pohankovou mouku můžete kombinovat s různými moukami do sladkých i slaných jídel.

 Vařte 1 díl pohanky s 1,5 dílem vody asi 10 minut.

Zajímavost na závěr

Rutin je nejvíce obsažen ve slupce a nati před květem, proto se slupky i listy přidávají do čajových směsí, spolu se šípkem, aby se výrazně využil vitamín C.

Slupky z pohanky se mohou přidávat jako náplň do polštářků, po nahřátí mají výrazný zahřívací efekt hlavně na ledviny.