Pohanka - potravina, která má zahřívací efekt
03.01.2018
Pohanka je obilovina, která má výrazný zahřívací efekt. Pochází z chladných oblastí jihovýchodní Asie, proto zahřívá tělo zejména v chladných dnech. Do Čech se rozšířila během 13. století a stala se tradičním pokrmem chudších vrstev.
Pohanka má specifickou chuť, kterou si buď zamilujete nebo ji mít rádi nebudete. A to je škoda.
Proč bychom měli pohanku zařadit do jídelníčku?
- obsahuje 18 různých aminokyselin
- minerály (zinek, měď, selen, hořčík)
- vitamíny B, E ,C
Nejdůležitější je RUTIN
- podporuje působení vitamínu C
- je obsažen pouze v rostlinných zdrojích potravin
- zvyšuje elasticitu krevních kapilár
Jak pomáhá
- posiluje imunitu
- zinek posiluje obranyschopnost sliznic
- detoxikuje játra
- čistí a posiluje střeva
- reguluje krevní srážlivost a obsah cholesterolu v krvi
- snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice
Pohled Tradiční čínské medicíny
- TČM doporučuje pohanku na pročištění střev
- nedoporučuje lidem s vysokým tlakem a lidem s depresemi
Využití v kuchyni
Pokud nejste na chuť pohanky ještě připravení, tak ji můžete smíchat s rýží v poměru 1:1 (obojí ale uvařte zvlášť). Můžete pohanku kombinovat s houbami i zeleninou, připravit jako nádivku nebo z pohankové lámanky dělat pomazánky. Vločky jsou výborné na zahušťování polévek, pohankovou mouku můžete kombinovat s různými moukami do sladkých i slaných jídel.
Vařte 1 díl pohanky s 1,5 dílem vody asi 10 minut.
Zajímavost na závěr
Rutin je nejvíce obsažen ve slupce a nati před květem, proto se slupky i listy přidávají do čajových směsí, spolu se šípkem, aby se výrazně využil vitamín C.
Slupky z pohanky se mohou přidávat jako náplň do polštářků, po nahřátí mají výrazný zahřívací efekt hlavně na ledviny.