Sezónní stravování

01.12.2017

     Vždy na podzim si vzpomenu na naše babičky, jak byly moudré a věděly, že s měnícím se počasím musí také upravit jídelníček.

     My v dnešní době jíme pořád stejně celý rok a to je ten problém, proč jsme stále více nemocní. Nejhorší na tom je, že civilizační nemoci ani za nemoc nepovažujeme. Nemusíme ležet v posteli, není to infekční, ráno si „zobneme“ nějaké pilulky na vysoký tlak, cukrovku, cholesterol … a s dobrým pocitem jdeme do práce. Vždyť jsme přece zdraví.

     Právě podzim a zima ukáží, jak jsme se starali o své zdraví během jara a léta. Ochlazující se počasí prověří naši imunitu. Kvalita střevního prostředí hraje rozhodující roli v lidské imunitě. Proto s měnícím se počasím musíme také upravit náš jídelníček. Omezit citrusové plody a přísun syrové zeleniny a nahradit ji vařenou a kvašenou, výrazně navýšit příjem obilovin a luštěnin, které mají v zimě nezastupitelnou roli v našem jídelníčku. Právě u dětí se v tomto období projeví oslabená imunita, proto jsou tak často nemocné.

Proč jíst obiloviny?

     Jsou komplexním zdrojem sacharidů a zdrojem energie, mají nízký glykemický index a dlouho zasytí. Je to nejzdravější očista těla, čistí hlavně střeva, kde máme nejvíc odpadu a ten nám způsobuje zahlenění organismu. Obsahují bílkoviny, tuky, vitamíny a minerály. Naopak neobsahují cholesterol a většinou ani lepek.

Kombinace luštěnin, obilovin a oříšků obsahuje všechny aminokyseliny, které má maso.

            

Zapomenuté polévky

    Chladnější období je ideální pro zařazení polévek do našeho jídelníčku. Měli bychom se vrátit k vaření vývarů (hlavně ze zeleniny) a pak je použít na různé druhy polévek, které zahustíme pohankou, luštěninou nebo rozmixovanou zeleninou. Tyto vývary jsou v zimě ideální pro posílení ledvin a prohřátí celého organismu.

Kuchyň jako nejdůležitější místo v domě

     Vytváříme zde energii, kterou se pak živíme a která přímo ovlivňuje naše myšlení. Dívejme se na kuchyni jako na posvátné místo, kde panuje radostná atmosféra. Je to ideální příležitost, jak zapojit i děti do přípravy pokrmů a sdílet s nimi jejich zážitky.

Právě blížící se Vánoce by měly být časem, kdy si přejeme starat se o svou rodinu co nejlépe a dopřát sobě i svým nejbližším tu nejkvalitnější výživu.