Vyvážená snídaně - základ celého dne

06.09.2017

Vyvážená snídaně - základ celého dne

     Školní rok už začal a určitě každé ráno řešíte, co dát dětem i sobě na snídani i svačinu do školy.

     Bez vyvážené stravy plné kvalitních bílkovin bychom vůbec neměli začínat den.

Je to opravdu základ.

Děti, které pravidelně snídají, mají lepší výsledky ve škole, chovají se slušněji a daleko méně trpí hyperaktivitou.

Dospělí, kteří také pravidelně snídají, jsou úspěšnější v práci, mají větší nadhled a jsou více produktivnější.

                                     

Co je to vyvážená snídaně?

Je to správný poměr bílkovin, sacharidů a tuků, doplněný mikroživinami (vitamíny, minerály a stopové prvky).

Bílkoviny jsou zásadní pro fungování všech buněk, růst i regeneraci tkání. Tělo si je neumí samo vytvořit, proto je musíme každý den dodávat z potravy.

Sacharidy jsou zdrojem energie. Je však velmi důležité vybrat si ty správné -  ovoce, zeleninu, celozrnné a kváskové pečivo, luštěniny a kvalitní mléčné výrobky. Tím si zajistíme i dávku vlákniny, která je nezbytná pro správné trávení a vylučování. Zcela bychom měli vyloučit sacharidy průmyslově zpracované, rafinované a z bílé mouky.

Dále tělo potřebuje určité množství „hodných „ tuků - nenasycené tuky (omega 3 a 6 v poměru 2:1). Pozor bychom si měli dát na živočišné tuky, které zvyšují váhu a způsobují celou řadu civilizačních chorob.

Nevhodně sestavená strava zatěžuje trávení, rozhoupe hladinu krevního cukru, a tím výrazně klesá pozornost a nastupuje únava. Za správné stravovací návyky u dětí jsou zodpovědní rodiče, pokud dítě naučíte jíst správně v raném věku, budou v těchto návycích pokračovat i v dospělosti.

Zdravé jídlo znamená zdravé dítě.

Proto vyměňte „starou klasiku“ ( obilovina a živočišná bílkoviny – chleba s máslem, sýrem, salámem …) za kváskový chleba s luštěninovou pomazánkou a čerstvou zeleninou. Omezte sladká jídla s rafinovaných cukrem a ztuženým tukem, raději si doma upečte své müsli tyčinky ze sušeného ovoce, ořechů  a ovesných vloček. Je to výborná svačinka do školy, když ji doplníte hroznovým vínem, posílíte pozornost a paměť.