Vyvážená strava

24.06.2017

Proč je pro nás vyvážená strava důležitá?

Získávání živin ze správných potravin má zcela zásadní vliv na náš životní styl, pomůže nám dosáhnout zdravé tělesné hmotnosti, správně fungujícího zažívání, zdravých kloubů a také působí na naši duševní činnost.

10% má vliv prostředí

20% genetika a lékařská péče

70% životní styl ( psychika, pohyb, odpočinek a vyvážená strava)

Je to vyvážený poměr makroživin ( bílkoviny, sacharidy a tuky ) a mikroživin ( vitamíny, minerály a stopové prvky ) doplněný vhodnou hydratací, pohybem a odpočinkem.

Co jsou bílkoviny?

Bílkoviny ( 30% celkových denních kalorií) jsou stavebním kamenem živých organismů, jsou zásadní pro fungování všech buněk, růst a regeneraci tkání. Tělo si nedokáže bílkoviny ukládat ani je neumí samo vytvářet, takže je musíme každý den přijímat z potravy.

Proč potřebujeme sacharidy?

Sacharidy (40% celkových denních kalorií ) jsou zdrojem energie, udržují naše tělo v chodu. Je však velmi důležité zařadit ty správné sacharidy do našeho jídelníčku, abychom měli dostatek energie pro naše tělesné funkce. Můžeme je získat z řady potravin, ale musíme si vybrat ty „správné“ - to jsou ty, které jsou nejméně průmyslově zpracované - celé ovoce, zelenina, mléčné výrobky, luštěniny a celozrnné výrobky. Zcela bychom měli vyloučit rafinované a zpracované sacharidy jako je sladké pečivo, těstoviny a sušenky z bílé mouky. Typem nestravitelného sacharidu je vláknina, která je obsažena v potravinách rostlinného základu, hraje klíčovou roli při správném trávení a denně ji potřebujeme asi 25g.

Potřebujeme tuky?

Naše tělo potřebujeme malé množství tuků, aby mohlo správně fungovat. Existuje však rozdíl mezi tím, které tuky jsou pro nás vhodné, a které nám škodí. Hladinu „ hodného“ cholesterolu v krvi nám pomáhají udržovat nenasycené tuky (omega 3), zatímco nasycené (hlavně živočišné bílkoviny) nám zvyšují váhu a způsobují celou řadu civilizačním onemocnění. Doporučená denní dávka je 30% celkových denních kalorií, s velkým důrazem na zdravé tuky.

K čemu potřebujeme mikroživiny?

Nedílnou součástí vyvážené stravy jsou mikroživiny, kterých má dnešní populace velký nedostatek. Jsou to vitamíny, minerály a stopové prvky. Naše tělo je denně potřebuje pro řadu chemických reakcí, ale samo si je neumí vyrábět. Je velmi těžké je denně přijímat z naší stravy, proto velmi doporučuji doplňky stravy k pokrytí doporučené denní dávky.