Znovuobjevená špalda

17.07.2017

Po návštěvě BIOSLAVNOSTÍ ve Starém městě pod Sněžníkem, jsem si uvědomila, že díky firmě PROBIO se špalda zase vrátila na náš stůl.

Tady v nádherné přírodě špaldu pěstovaly už generace před námi, ale díky nízkým výnosům se od pěstování upustilo a špalda se na dlouhou dobu ztratila z našeho jídelníčku.

Je to prastará odrůda pšenice, která se nešlechtila. Pěstovala se v 18. století na našem území nejvíc okolo Litomyšle a pražila se z ní kávovina. Díky ekologickému zemědělství firmy PROBIO se znovu vrátila do našeho života.

Již 20 let se zabývají zpracováním špaldy v bio kvalitě a používají šetrné technologie, které špaldě zachovávají důležité látky.

Léčitelka svatá Hildegarda považovala špaldu za základ zdraví a nejvhodnější obilovinu pro člověka.

Obsahuje velké množství vitamínů B, hodně manganu, draslíku a hořčíku, také vápník, železo, zinek a fosfor.

Posiluje slinivku, přispívá k regeneraci buněk, posiluje slabé zažívání, posiluje imunitní systém, tvoří zdravou krev, dodává energii svalům a tkáním.

Je výborná při léčbě některých alergií, protože její lepek je mnohem stravitelnější, než běžný lepek z pšenice.

Hlavně harmonizuje naši mysl a vytváří radost v duši.

Špalda má všestranné využití jako pšenice, proto ji můžeme bez obav zařadit do našeho jídelníčku.

Podle středověké léčitelky Hildegardy bílá pšenice v těle vytváří hlen, zatímco špalda ne.

Proto je velmi vhodná i pro malé děti, kde se může špaldová krupice podávat bez rizika, zatímco pšeničná ne .Obyčejná pšeničná krupice může dětem způsobit problémy při trávení. Také veškeré pečivo ze špaldy je mnohem zdravější, než obyčejný bílý rohlík nebo chleba.

Ráda používám všechny druhy špaldové mouky, špaldovou krupici, špaldové kernotto, špaldové těstoviny a řadu dalších výrobků.

Obyčejnou pšeničnou mouku jsem už dávno vyměnila za špaldovou.

Její využití je velmi podobné, jen pečivo je malinko tmavší a má lehce oříškovou chuť. Používám špaldovou mouku i pře pečení kváskového chleba, kde ji kombinuji se žitnou moukou.

Proto všem svým klientům radím, že pokud chtějí postupně začít měnit své stravovací návyky, tak ať jako první krok vymění obyčejnou mouku za špaldovou, protože je velmi lehce stravitelná.

Já vsázím na kvalitu, proto nakupuji špaldovou mouku od firmy PROBIO.